آینده شغلی و بازار کار در رشته مهندسی پلیمر
رشته مهندسی پلیمر از جمله رشته هایی میباشد که به نسبت بقیه رشته های مهندسی ،رشته جدیدی محسوب میشود. به همین دلیل شاید خیلی از مردم ندانند این رشته دقیقا چیست؟ ایا میتوان با ان اپلای کرد؟ بازار کار اینده مهندسین پلیمر در کدام صنایع است؟ اگر برای شما نیز سوال است تا اخر مقاله همراه ما باشید.
معرفی رشته مهندسی پلیمر
در واقع رشته پلیمر رشته ایست که طیف وسیعی از رشته ها و صنایع وابسته به ان هستند. به صورتی که بخش عمده ای از علم پزشکی، ساختمان سازی، صنایع غذایی، دندان پزشکی و… را شامل میشود و در شرکت ها بدون وجود یک مهندس پلیمر عملا بخش زیادی از کاربرد خود را از دست میدهند.مهندسی پلیمر در واقع علم به هم پیوستن مواد آلی مانند کربن است به همراه اکسیژن و تشکیل زنجیره های طویل پلیمری به یکدیگر میباشد. مهندسان پلیمر که در رشته کارشناسی خود صنایع پلیمر را انتخاب میکنند در واقع می اموزند که پس از اتمام دوران کارشناسی خود به نوشتن فرمولاسیون، طراحی، شناخت و به کار گیری مواد، آنالیز و مهندسی معکوس همچنین بررسی خواص فیزیکی مکانیکی در سه نوع ماده کامپیوزیت، پلاستیک، الاستومر و رزین ها مسلط باشند. یک پلیمریست نمیتواند با شیمی بیگانه باشد. یعنی باید شیمی را بداند تا بتواند پلیمر را بفهمد. همچنین این رشته مثل همه رشتههای مهندسی نیاز به ریاضیات قوی دارد و دانشجوی این رشته باید به زبان انگلیسی مسلط بوده و طریقه استفاده از رایانه را نیز بداند چون برای دسترسی به جدیدترین اطلاعات در این رشته باید از شبکه اینترنت استفاده کرد.
هر یک از مواد کامپوزیت و لاستیک و پلاستیک به قدری میتوانند گسترده شوند که مهندسان تنها در طول عمر خود میتوانند بر یکی از انها مسلط شده و از ان استفاده کنند و در مورد بقیه مواد تنها به اطلاعات کلی میتوان بسنده کرد.
مهندسان پلیمر در چه صنایعی میتوانند مشغول به کار شوند؟
در ابتدای امر باید بگوییم که به طور کلی یافتن شغلی مناسب که در حیطه کاری هر فرد باشد کار اسانی نیست.اما این رشته به دلیل اینکه سالیان طولانی از قدمت ان نمیگذرد و به دلیل گستردگی ان در صنایع مختلف و تنوع کاربرد، اوضاع بهتری نسبت به دیگر رشته ها داراست. رشته مهندسی پلیمر به دلیل کاربرد هایی که در صنایع: پزشکی،خودروسازی، نظامی، حمل و نقل، بسته بندی، کشاورزی و پتروشیمی دارد فرصت شغلی مناسبی برای فارغ التحصیلان به ارمغان می اورد. به طور کل شاید یک فردی که مهندس شیمی است در بسیاری از شرکت ها و کارخانه ها کار مهندسین پلیمر را بتواند انجام دهد، اما نمیتواند جای یک مهندس پلیمر که در کار خود خبره است را بگیرد زیرا کار تخصصی در این صنعت صرفا با اطلاعات اولیه و مطالعه ازاد به دست نمی اید و حتما شرکت ها یک متخصص در حیطه پلیمر نیز در مجموعه خود میگنجانند.
از جمله صنایعی که مهندسان پلیمر میتوانند در آن مشغول شوند بدین شرح است: صنایع مستربچ، کامپاند و رنگ، پزشکی ، دندان پزشکی، داروسازی، چسب رزین و اسفنج ، لاستیک و تایر سازی، پلاستیک، خودرو سازی، الیاف مصنوعی و به طور کل نساجی، کفش و کاغذ سازی، کامپوزیت، نظامی، دفاتر مشاور مهندسی و برنامه ریزی در صنایع تولید قطعات پلیمری، مراکز تحقیقاتی، دانشگاه و…
مهندسین پلیمر بسته به مدرک و سابقه کاری خود می توانند در انواع وزارت خانه ها اعم از دولتی و یا غیر دولتی در سمت های شغلی خوبی مثل: کارشناس R&D یا همان تحقیق و توسعه، کارشناس و مدیر فروش، مشاور، پژوهشگر، کارشناس مواد آرایشی و بهداشتی، کارشناس کیفیت در بخش های آشامیدنی و به طور کل مواد غذایی، کارشناس ازمایشگاه، کارسناس مهندسی و…مشغول به کار شود.
وظایف کلی یک مهندس پلیمر چیست؟
- ارائه و طراحی یک فرمولاسیون جهت کاربرد مد نظر مشتری و تهیه دستورات لازم جهت تولید و فرایند آن
- ارائه و طراحی یک فرمولاسیون برای انواع پوشش های پلیمری و انواع رنگها به همراه ارائه فرایند تولیدشان
- به دست اوردن خواصی خاص با کمترین مصرف مواد وتولید کامپاندهایی بر مبنای فناوری نانو
- رسیدگی و بازرسی به پیمانکارهای رنگآمیزی برای اعمال مواد پوششی و نیزعملیات آمادهسازی در صنایع مختلف مانند پتروشیمی،صنایع نفت و گاز، آب، صنایع خودروسازی، برق،سازههای فلزی و بتونی، لوازم خانگی
- ارائه و طراحی انواع فرمولاسیون برای کامپوزیت ها در صنایع چاپ
- طراحی فرمولاسیون برای انواع پوشش های پلیمری در صنایع مختلف مانند: صنایع برق و الکترونیک(سیم و کابل های برق)، کاغذسازی و صنایع غذایی
- طراحی فرآیندهای ساخت رزینهای صنعتی واحدها همچنین مهندسی تولید قطعات و کنترل کیفیشان
- مهندسی تولید و نظارت بر محصولات تولیدی و پوشش های پلیمری و فرآیند تولید رنگ، کنترل کیفی در کارخانجات
- طراحی و ارائه فرمولاسیون مواد پلیمری مانند لاستیک، پلاستیک و کامپوزیت
- ارائه فرمولاسیون رزین های صنعتی مانند رزینهای اپوکسی ،پلی استر ،آلکید، آمینو، فنولیک، اکریلیک و…
- طراحی تولید انواع منسوجات اعم از بافته و نبافته، چرم و … ، همچنین نظارت بر کنترل کیفیت عملیات رنگرزی محصولات
نتیجه گیری:
همانطور که گفتین این رشته به دلیل گستردگی خود میتواند به راحتی باعث پیشرفت فردی شود که در این رشته خبره است و این امر محقق نمیشود مگر با فهمیدن مفاهیم علمی این رشته در حدی که بتوان تمامی فرمولها و مفاهیم را جهت تحقق خواسته خود به کار گیرد. در بسیاری از موارد اساتید کارکشته ای دروس تخصصی را تدریس نمیکنند و یا اصلا رشته خودشان از ابتدا پلیمر نبوده استبنا بر این دانشجو مفاهیم را درک نکرده و صرفا ان را پاس میکند و در اینده نیز در صنعت دچار مشکل میشود. موسسه جهش پلیمر نوین ایرانین با ارائه دروس تخصصی این رشته در سه مقطع به شما کمک میکند تا علاوه بر درک و فهمیدن دروس و کسب نمره عالی در دانشگاه، بهترین نتیجه را نیز در کنکور گرفته و در اینده به یک مهندس خبره تبدیل شوید.
دیدگاهتان را بنویسید