معرفی کارشناسی ارشد رشته پلیمر ؛ منابع کنکور ارشد مهندسی پلیمر + گرایش ها و بازار کار
قبل از صحبت راجع به کارشناسی ارشد پلیمر بهتر است چند کلمه ای به معرفی رشته مهندسی پلیمر بپردازیم. در این گفتاره قرار است که به معرفی کامل رشته مهندسی پلیمر در مقطع کارشناسی ارشد و توضیح کامل راجع به منابع کنکور ارشد پلیمر، گرایش های این رشته و بازار کار پلیمر بپردازیم.
معرفی رشته مهندسی پلیمر
بطور کلی برای شناخت رشته پلیمر فقط کافیست که نگاهی به اطراف خود داشته باشیم. از وسایل پلاستیکی آشپرخانه تا قطعات خودرو ای که داریم همه از علم پلیمر نشئت گرفته اند. برای ساخت رنگی که روی دیوار های خانه کشیده شده و یا حتی چسبی که از آن برای چسباندن قطعات شکسته شده استفاده میکنیم نیز باید علم پلیمر را به خوبی بلد باشیم.
در واقع پلیمر یک رشته میان رشته ای میباشد که تمام علوم را تحت پوشش خود دراورده است. در صنایع برق برای ساخت کیت های عایق برق به مهندس پلیمر نیاز است؛ در صنایع هوافضا برای بدنه های هواپیما، در صنایع پزشکی برای ساخت دستگاه های اتاق عمل و حتی ماسک روی صورت، در صنعت خودروسازی برای ساخت بدنه و حتی تایر لاستیک خودرو و … بدون یک متخصص رشته پلیمر، رسیدن به هدف نهایی عملا غیر ممکن و نشدنی میباشد.
برای مثال در ساخت چرخ های هواپیما اگر همانند آهن سفت یا همانند آب روان باشند قطعا در هر فرود هواپیما جان چند صد نفر دچار خطر میشود. در اینجا مفهوم مواد ویسکوالاستیک به میان می آید که فقط و فقط در علم پلیمر به آن پرداخته شده است.
کارشناسی ارشد مهندسی پلیمر
کارشناسی ارشد رشته مهندسی پلیمر نسبت به رشتههای مهندسی دیگر، تقریباً رشته تازه و نوپایی است. پیشرفت این رشته آن از زمان جنگ جهانی دوم شروع شده است. رشته مهندسی پلیمر به دلیل استفاده زیاد در زمینه ها و صنایع گوناگون،سریعا پیشرفت کرد. پلیمر بطور کلی از مهمترین رشته در كشورهای پیشرفته صنعتی می باشد.
کنکور ارشد پلیمر از جمله کنکور های مهم و پر رقابت در بین رشته های مهندسی دیگر میباشد. دروس سخت و مفهومی در کنار درس های محاسباتی و سیلابس ها و سرفصل های زیاد در کنار ظرفیت کم دانشگاه ها باعث افزایش رقابت در این رشته شده است.
میدانیم که تحصیل در مقطع ارشد میتواند در فرایند پیدا کردن شغلی با موقعیت مناسب، حقوق خوب و حتی اپلای و مهاجرت، نسبت به مقطع کارشناسی به ما کمک بهتری کرده و در ساخت آینده ای درخشان یاری مان کند .
از طرفی قبولی در دانشگاه های برتر سراسری و برتر کشور میتواند به این مهم قوت بیشتری ببخشد.
اما کسب رتبه مطلوبی که به قبولی در دانشکاه خوب برای مقطع ارشدکمک کند، تلاش و زحمت زیادی میطلبد.
منابع متعدد، حجم بالای دروس،تعداد بالای سرفصل ها، پایه ضعیف ،کسب رتبه خوب و قبولی در بهترین دانشگاه ها را برایمان سخت میکند. پس با ما همراه باشید تا با کسب اطلاعات مفید این راه سخت را برای خود هموار کنید.
گرایش های کارشناسی ارشد مهندسی پلیمر
در ابتدا میخواهیم به معرفی گرایش ها و پس از آن به معرفی منابع کمک اموزشی، کتاب تست مناسب هر درس و دانشگاه هایی ظرفیت مقطع ارشد مهندسی پلیمر دارند را مورد بررسی قرار دهیم.
اخرین گرایش های مهندسی پلیمر در مقطع ارشد:
1.نانو فناوری
2.فراورش
3.پلیمریزاسیون
4.بایو پلیمر
5.طراحی مولکولی
6.لاستیک
7.کامپوزیت
معرفی گرایش ها
1.نانو فناوری
با توسعه و رشد تولید نانومتریال ها در دنیا رشته های مرتبط با این علوم در سراسر دنیا گسترش یافت. دانشگاه های برتر کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نبوده و با توسعه این گرایش ها افراد زیادی را به سمت تحصیل در این حوزه شگفت انگیز روانه کردند. در این بین گرایش نانو گرایشی است که مهندسین آن در بسیاری از حوزه ها مانند دارو رسانی هدفمند،نانو امولسبون،نانو کامپوزیت ها، نانو الیاف،نانو گویچه ها،نانو کاتالیزورها،نانو روکش ها فعالیت داشته باشند.
2.فراورش
یکی از مهم ترین زمینه های کاری مهندسین پلیمر تهیه کامپاندهای پلیمری و تولید محصولات پلیمری با خواص مد نظر است. ساخت پلاستیک ها و لاستیک ها برای شرایطی خاص همچنین دندان مصنوعی، ابزار الات پزشکی مانند شلنگ سرم ،رگ مصنوعی،لنز های چشمی از مسئولیت های اصلی مهندسین این گرایش میباشد.
3.پلیمریزاسیون
این گرایش تحقیق و مطالعه و سنتز انواع پلیمرهای مهندسی با کاربرد های ویژه و خواصی خاص و بررسی سینتیک و ترمودینامیک واكنشهای پلیمریزاسیون میباشد. و دیگر زمینه فعالیت مهندسین این گرایش توسعه دادن فنآوری تولید انواع پلیمرها در مقیاس نیمهصنعتی است. که با استفاده از شبیهسازی، روشهای مدلسازی و طراحی فرایندهای پلیمریزاسیون و همچنین دیگر فرایندهای مرتبط ،میباشد.
4.بایوپلیمر
قطعا استفاده از هر نوع پلیمری برای کاربرد پزشکی و به اصطلاح کاربرد بایویی امکان پذیر نمیباشد. مهندسین این گرایش به طور خاص تمرکز بر استفاده از پلیمر ها در حوزه زیستی و پزشکی مانند تصفیه اب، زخم پوش، دارو رسانی، انواع غشاء ها، انواع پروتز های استخوانی و دندانی، لنزهای چشمی و دیگر موارد دارند.
5.طراحی مولکولی
این گرایش جدید شرایط لازم را برای درک بهتر ساختار خواص پلیمرها و همچنین تولید و شناسایی مواد پلیمری را برای بازار اینده فراهم میکند. توجه به دلیل جدید بودن بسیاری از دستاوردهای این صنعت در کشور ما و در دنیا و همچنین تلاش مهندسین همه ی کشورها برای تولید محصولات جدیدتر این گرایش فرصتیست تا نوآوریها و خلاقیت برای مهندسان پلیمرمهیا شود. گرایش جدید و تازه تاسیس طراحی مولکولی که به تازگی در چندین دانشگاه راه اندازی شده است، امکان فعالیت مهندسین در حوزههایی مانند پژوهش و همچنین آموزش های میان رشتهای یا Interdisciplinary، را فراهم می اورد. هدف از ایجاد این دوره جبران کمبود متخصصانی است که با فعالیت در امور تحقیقاتی و اجرایی و همچنین با داشتن پایه قوی در طراحی مولکولی بتوانند در کلیه صنایع مرتبط با پلیمر، پاسخگوی نیازهای کشور باشند.
6.لاستیک
این گرایش که به تازگی در دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه صنعتی مالک اشتر راه اندازی شده است در نظر دارد که به طور خاص دانشجویان را با مشکلات و چالشهای پیش روی صنعت لاستیک اشنا کرده و از دانشگاه و مهندسین برای حل این چالشها بهره ببرد که این اقدام بسیار خوبی برای تلفیق هرچه بیشتر دانششگاه و صنعت میباشد و پژوهشها در اين دوره، با حمايت صنعت لاستيك ایران خواهد بود در پایان انتظار میرود که فارغ التحصیلان این گرایش بتوانند به خوبی در صنعت لاستیک موثر واقع شوند.
7.کامپوزیت
مهندسین پلیمر گرایش کامپوزیت در حقیقت کامپوزیت ها را برای استفاده های گسترده در زمینه قایق های جنگی و بال های هواپیما گرفته تا لوازم آشپزخانه و دستگاه های پزشکی توسعه دهند.همچنین مهندسین این گرایش در پژوهشهایشان کامپوزیت ها را فرآوری و مورد آزمایش قرار میدهند. دانشجویان خواص و ساختار مواد مانند نانومواد ،پلاستیک ها و سایر مواد را برای ساخت کامپوزیت های جدید که نیازهای الکتریکی، مکانیکی و شیمیایی را برآورده می کند را مورد بررسی و مطالعه قرار می دهند.
مهندسین این گرایش در مقطع کارشناسی ارشد رشته پلیمر مسئول شناسایی ، تحقیق ، طراحی و توسعه مواد برای تکنولوژی های پیشرفته در صنایع مختلف اعم از نظامی، پزشکی و… تولید کنند. و در واقع مهارتی که فرا میگیرند در درک رفتار و خواص مواد مختلف از مواد اولیه گرفته تا محصولات نهایی به کار برده میشود. معمولا فارغ التحصیلان با کار کردن در صنایع مختلف، مواد را با ترکیب درصد های دلخواه و یا بهبود مواد با توجه به شرایط لازم به روش های مختلف اعم از دوام، کارایی و هزینه بهره وری، فرآیند ها و مواد را تقویت و بهبود می بخشند. توانایی انالیزها و پیشنهاد بهترین مواد برای یک محصول با ویژگی مورد نظر، با درنظرگرفتن پارامترهای فیزیکی و مکانیکی همچنین خواص شیمیایی موردنیاز و از همه مهم تر صرفه اقتصادی، بزرگترین مهارت فارغ التحصیلان این گرایش است.
لیست دروس کنکور ارشد مهندسی پلیمر
حال که با گرایش ها اشنا شدیم میخواهیم در باره لیست دروس کنکور ارشد رشته پلیمر باید بخوانید و همچنین منابع مناسب هر درس صحبت کنیم.
دروسی که باید برای کنکور بخوانید به ترتیب سوالات دفترچه بدین شرح است:
زبان انگلیسی
شیمی پلیمر و مهندسی پلیمریزاسیون
ریاضیات مهندسی (معادلات دیفرانسیل محاسبات عددی و مدلسازی و حل مسائل PDE )
تکنولوژی پلیمر(مهندسی الاستومر مهندسی پلاستیک و مهندسی کامپوزیت)
شیمی فیزیک پلیمرها و خواص فیزیکی و مکانیکی پلیمرها
پدیده های انتقال(رئولوژی پلیمر ها انتقال حرارت و انتقال جرم)
کنترل فرایند ها پلیمری و مکانیک سیالات
ضریب دروس کنکور ارشد رشته پلیمر
در زیر گروه1
که شامل گرایشهای فراورش، نانو فناوری، طراحی مولکولی، لاستیک و بیوپلیمرمیشود بدین شرح است: زبان انگلیسی با ضریب 1 و شیمی پلیمر و مهندسی پلیمریزاسیون با ضریب 2، ریاضیات مهندسی و تکنولوژی پلیمرضریب 3، شیمی فیزیک پلیمرها و خواص فیزیکی و مکانیکی پلیمرها، پدیده های انتقال، کنترل فرایند های پلیمری و مکانیک سیالات با ضریب 2
در زیر گروه 2
که تنها گرایش پلیمریزاسیون را شامل میشود بدین شرح است: زبان انگلیسی با ضریب 1 ، شیمی پلیمر و مهندسی پلیمریزاسیون با ضریب 3، ریاضیات مهندسی و تکنولوژی پلیمر، شیمی فیزیک پلیمرها و خواص فیزیکی و مکانیکی پلیمرها، پدیده های انتقال، کنترل فرایند های پلیمری و مکانیک سیالات همگی با ضریب 2
منابع کنکور ارشد مهندسی پلیمر
عناوین دروس امتحانی | منابع |
زبان عمومی و تخصصی (انگلیسی) | ۱- کتاب گرامر کاربردی زبان انگلیسی، شهاب اناری و همکاران، انتشارات مبتکران. 2 – کتاب ۵۰۴ واژه ضروری تافل، انتشارات جنگل. 3 – زبان تخصصی برای دانشجویان رشته پلیمر |
شیمی پلیمر و مهندسی پلیمریزاسیون | 1 – اصول بسپارش تالیف جرج ادیان 2 – واکنش های پلیمریزاسیون دکتر وحید حدادی اصل 3 – تکنولوژی پلیمرها دکتر وحید حدادی اصل |
ریاضیات مهندسی | 1 – ریاضیات مهندسی پیشرفته، اروین کرویت سیک، ترجمه عالم زاده 2 – متغیرهای مختلط، تألیف چرچیل |
تکنولوژی پلیمر ( الاستومر ، پلاستیک ، کامپوزیت ) | 1 – تکنولوژی جامع لاستیک تالیف هافمن 2 – مقدمه ای بر ویسکوالاستیسیته پلیمرها ترجمه پرویز نورپناه 3 – (Ronald Gibson)Principles of composite material mechanics منابع برای مطالعه بیشتر: کامپوزیت های 1 و 2 و 3 تالیف ماسیس اکبریان |
شیمی فیزیک پلیمرها و خواص فیزیکی و مکانیکی پلیمرها | 1 – شیمی فیزیک پلیمرها تالیف دکتر ناصر محمدی 2 – خواص مکانیکی پلیمرها و کامپوزیت ها تالیف لارنس 3 – mechanical properties of polymers (Nielsen) |
پدیده های انتقال ( رئولوژی ، انتقال حرارت ، انتقال جرم ) | 1 – انتقال حرارت ترجمه فیلیپ هولمن (تألیف میدلمن) 2 – اصول طراحی و تحلیل در انتقال جرم تالیف سعید پورمهدیان 3 – عملیات انتقال جرم تالیف رابرت اولدتریبال |
کنترل فرایندهای پلیمری و مکانیک سیالات | 1 – کتاب دینامیک و کنترل فرآیندها با نگرش کاربردی در مهندسی شیمی، پلیمر، متالوژی تألیف مهدی رفیع زاده 2 – مکانیک سیالات، تألیف وایت 3 – مکانیک سیالات، تألیف فاکس 4 – مکانیک سیالات، شیمز، ترجمه سیامک انتظاری |
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی کارشناسی ارشد رشته پلیمر، گرایش ها، دروس، منابع و ضرایب آن ها در مقطع ارشد پرداختیم.
با توجه به رقابت در این رشته که هر ساله بر رقابت آن افزوده میشود، بهترین برنامه ریزی برای موفقیت در کنکور این رشته، تسلط بر تمامی مفاهیم و سرفصل ها و دروس تا بازه ی زمانی دو ماه قبل کنکور میباشد.
حجم زیاد منابع کنکور باعث میشود که فهم ودرک عمیق دروس در زمان کم غیرممکن به نظر برسد.
دکتر ایمان صاحبی رتبه 1 کنکور ارشد و دکترا با سابقه 10 سال تدریس کنکور در موسسه جهش پلیمر این امکان را برای شما فراهم کردند که با تهیه پک های کنکور ارشد و یا شرکت در کلاسهای حضوری بتوانید با کیفیت بالا دروس و مفاهیم را یاد گرفته و خودتان را از رقبایتان جلو بیندازید.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.